Zdravá Sacher torta z cvikle akú ste ešte nejedli! (bez lepku) 

Kto z vás miluje čokoládu? A kto z vás miluje sacher tortu? Väčšina ľudí čokoládu priam zbožňuje a presne pre nich som pripravila tento výnimočný recept bez lepku. Zdravá sacher torta až z 0,5 kg zeleniny, resp. z cvikle a mrkvy, veríte tomu? Áno, je to pravda a pravda je aj to, že tam zelenina vôbec nie je cítiť. Mrkva je šťavnatá a cviklu dokonale zamaskuje horká čokoláda. Tento recept radím medzi moju Top 5ťku! 

Čas: 20 minút príprava + cca 35 minút pečenie

Porcie: 12 ks

Čo budeme potrebovať?

  • 150 g cvikle
  • 350 g mrkve
  • 150 g horkej čokolády
  • 100 g bezlepkovej múky
  • 1/2 balíčku kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 150 g mletého trstinového cukru
  • 2 lyžice holandského kakaa
  • 4 vajcia z voľného chovu
  • 100 g masla
  • strúhaný kokos na formu
  • maslo na formu
  • domáci džem
  • grécky jogurt alebo smotanu na šľahanie (voliteľné)
  • kocku čokolády na vrch (voliteľné)

Pozn.: Sacher tortu  na obrázku som pripravovala z dvojitej dávky. Pokiaľ chcete dosiahnuť vzhľad „vysokej torty“, ktorú môžete prekrojiť na dve časti, odporúčam urobiť sacher tortu z dvojitej dávky. Pokiaľ vám stačí i klasický koláč alebo „jednoposchodová torta“, môžete si ju pripraviť z ingrediencií vyššie.

Ako budeme postupovať?

Cviklu a mrkvu si nastrúhame na jemno. Horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Cukor s maslom (musí byť izbovej teploty a polámané na kúsky alebo ho môžeme aj roztopiť) ručným mixérom vymiešame do homogénnej tekutej zmesi. Primiešame celé vajcia. Potom budeme do zmesi po lyžiciach pridávať zmiešanú múku, kypriaci prášok a kakao. Teraz do cesta primiešame nastrúhanú mrkvu a cviklu. Poriadne premiešame. Keď bude čokoláda celkom vychladnutá, zľahka ju vmiešame do cesta. Plech na okrúhly koláč/tortu vymastíme maslom a vysypeme strúhaným kokosom. Do pripravenej formy vylejeme cesto a necháme piecť vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 165 stupňov (v tradičnej rúre na 175 – 180 stupňov) a pečieme do dobu 35 – 40 minút. Keď sa nám zdravá sacher torta dopečie, necháme ju vychladnúť, potom ju prekrojíme na dve časti, potrieme džemom. Ozdobiť ju môžeme buď lyžicou gréckeho jogurtu, alebo vyšľahanou smotanou  na šľahanie a kúskom horkej čokolády.

Zdravá sacher torta bez lepku fit-way

Zdravá sacher torta bez lepku fit-way

Zdravá sacher torta bez lepku fit-way

Prajem ti sladké a ničím nerušené maškrtenie!

Ďalšie skvelé recepty bez lepku nájdeš v mojej knihe Tvoja kniha do kabelky:

CATEGORY: Fitnes dezerty, Recepty

Alžbeta Jánošíková

Fantastické fitness dezerty a koláče bez lepku:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook