Tip na výživný a chutný obed: Karbonátky z batatov (sladkých zemiakov) a lososa

Karbonátky z batatov, resp. zo sladkých zemiakov? A prečo nie! Neverili by ste, aké sú chutné a šťavnaté, keď sa dopečú. S prípravou „bielkovín“ si netreba lámať hlavu. Lososa jednoducho zakomponujeme do karbonátkov a máme hotovo. Poďte sa inšpirovať niečím novým, chutným a zdravým! Prajem dobrú chuť.

Prečo prestať „ohŕňať“ nosom nad sladkými zemiakmi?

Možno by ste neverili, ale batáty sú vhodné pri chudnutí. Aj keď majú vyšší podiel sacharidov, tak to nie je až taký veľký problém, pretože tieto sacharidy sa uvoľňujú do krvi postupne. Batáty sú plné účinných látok, ktoré povzbudzujú trávenie a aj celkové zdravie, takže ich pokojne môžete jesť počas chudnutia v ich rôznych formách na obed alebo večeru. Ďalej podporujú imunitný systém, pôsobia ako prevencia proti vzniku rakoviny, zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov a pokožky, či upokojujú nervový systém. (Nielen) tieto skvelé pozitíva skrývajú v sebe výnimočné batáty. Preto pri „prechádzke“ okolo čerstvej zeleniny im dajte šancu a zoberte si jeden či dva sladké zemiaky do košíka.

 

Čas prípravy: 20 minút príprava + 20 minút pečenie
Počet kusov: cca 10 až 12

Čo budeme potrebovať?

  • 2 lyžice panenského kokosového oleja
  • 1 stredne veľká žltá cibuľa nakrájaná na kocky
  • 2 – 3 stredne veľké strúčiky cesnaku nakrájané na kúsky
  • 1 šálka pyré z batatov (sladkých zemiakov)*
  • 240 g lososa bez kože a kostí, nakrájaného na jemno
  • 2 vyšľahané vajcia
  • ½ šálky bezlepkovej múky Promix Uni (ak nie si celiatik, použi špaldovú múku alebo pomleté mandle)
  • ½ šálky čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžicu dijonskej horčice
  • 1 lyžičku drvenej rasce
  • ½ lyžičky namletého čierneho korenia
  • himalájsku soľ

Ako budeme postupovať?

*Ako si pripraviť pyré zo sladkých zemiakov?

Na výrobu pyré zo sladkých zemiakov zabalíme jeden veľký ( cca 500 g ) sladký zemiak do alobalu. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov cca 45 až 60 minút, kým nezmäkne. Necháme vychladnúť, ošúpeme a ručne alebo pomocou mixéra vyšľaháme na kašu.

Tip: Pyré si môžeme pripraviť až 5 dní vopred a skladovať v chladničke.

  • V hrnci zohrejeme olivový olej, pridáme nasekanú cibuľu a soľ. Za občasného miešania smažíme asi 5 minút, kým cibuľa nezmäkne. Potom pridáme cesnak a za stáleho miešania smažíme asi minútu.
  • Do misy s kašou zo sladkých zemiakov vmiešame cibuľovú zmes, na kúsky nakrájaného surového lososa, vajcia, múku, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, horčicu, rascu, korenie a soľ.
  • Rúru predhrejeme na 160 stupňov. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  • Pomocou lyžice a rúk vytvarujeme na plechu cca 10 až 12 malých karbontákov, ktoré necháme piecť cca 20 až 25 minút.
  • Či sú už karbonátky z batatov hotové, zistíme, keď nám budú zvrchu krásne hnednúť. Vtedy ich vyberieme, necháme chvíľku vychladnúť a môžeme podávať.

Prajem ti dobrú chuť!

CATEGORY: Jedlá po tréningu, Mäsité jedlá, Recepty

Alžbeta Jánošíková

Moje zdravé recepty, ktoré vrele odporúčam:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook