Krémová ovsená kaša s domácou čokoládovo-orieškovou granolou

Poznáš tie „trable“ s ovsenou kašou? Raz je príliš riedka, inokedy zasa moc hustá. Občas sa stane, že prihorí spodná strana hrnca a potom ho môžeš vyhodiť rovno do koša. Alebo ti jednoducho nechutí a ty ju dobrovoľne zavrhneš. Ak patríš do tejto kategórie, prosím, daj ešte ovsenej kaši jednu šancu. Nezabúdaj, že ovsené vločky majú veľa vitamínov, vlákniny a zdraviu prospešných látok, ktoré naše telo tak veľmi potrebuje. Sľubujem ti, že vďaka tomuto receptu dosiahneš krémovu konzistenciu, do ktorej sa zamiluješ. A nielen do nej, ale i do čokoládovo-orieškovej granoli. Jednoducho, musíš to vyskúšať 🙂 .

Prečo konzumovať med Manuka?

Nie je med ako med a v tomto prípade to platí doslova. Aby u vás zdravie nikdy nechýbalo, vyskúšaj novozélandský Manuka med nazývaný tiež kráľ medov. Vďaka jeho jedinečnej zložke metylglyoxal sa nedá porovnať s klasickými medmi. Manuka med s označením MGO™ je vhodný na každodenné používanie, a to aj počas dlhšieho obdobia. Možno ho konzumovať alebo priamo aplikovať na pokožku. Má výbornú chuť a dá sa používať ako bežný med. Ja ho veľmi rada používam ako sladidlo do ovsenej kaše. Primiešam ho na záver (keď je ovsená kaša už odstavená z plameňa a mierne vychladnutá). Vrele odporúčam, určite pocítiš ten rozdiel 🙂 .

manuka med

Čo budeme potrebovať? 

Na ovsenú kašu:

  • 1 šálku ovsených vločiek (ak si celiatik, použi bezlepkové)
  • 3 šálky vriacej vody
  • 2 lyžice medu Manuka
  • štipku soli
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 3 lyžice mlieka alebo smotany na šľahanie

Na domácu granulu:

  • 1 hrsť lieskovcov
  • 2 lyžičky šťavy z citróna
  • 1 lyžicu vanilkového cukru v Bio kvalite
  • 2 až 3 kocky kvalitnej horkej čokolády min.70 % kakaa

Ako budeme postupovať?

  1. Vriacou vodou zalejeme ovsené vločky a za stáleho miešania varíme na strednom plameni cca 12 až 15 minút.
  2. Keď ovsená kaša nadobudne krémovú konzistenciu, odstavíme ju z plameňa a primiešame do nej med Manuka a mletú škoricu.
  3. Na záver do nej primiešame mlieko alebo smotanu, tým pádom nadobudne ešte lahodnejšiu konzistenciu.
  4. Keď nám kaša chladne, môžeme si pripraviť domácu granulu.
  5. Lieskovce opražíme na panvici, pridáme cukor, citrónovú šťavu a čokoládu.
  6. Miešame asi 2 až 3 minúty, odstavíme z plameňa a môžeme ju uložiť na ovsenú kašu.

Vedela si, že ovsené vločky sú vynikajúcim zdrojom rozpustnej i nerozpustnej vlákniny? Práve tá z nich robí pokrm s „efektom“ dlhodobého zasýtenia. Prečo? Dôvod je prostý, pretože vláknina a komplexné sacharidy pôsobia ako stabilizátor glukózy. Vláknina prospieva tráviacemu traktu, bojuje proti zápche a zúčastňuje sa na vyživovaní organizmu. Konzumáciou vločiek na raňajky sa vyhneš napríklad aj dopoludňajšiemu maškrteniu sladkostí.

 

Prajem ti dobrú chuť a krásny začiatok dňa! 🙂 

CATEGORY: Raňajky, Recepty

Alžbeta Jánošíková

A čo si dať po tréningu? Napríklad tieto pochúťky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook