Krémová brokolicová polievka plus pár dôvodov, prečo zaradiť túto zeleninu do svojho jedálnička

Je rýchla, chutná a tak krémová! To je moja zdravá brokolicová polievka. Poď sa dozvedieť ako dosiahnuť efekt „krémovitosti“, ale aj to prečo je dôležité, zaradiť do jedálneho lístka práve brokolicu. Všetky dôležité informácie vrátane receptu nájdeš v tomto príspevku. Prajem dobrú chuť a pekné čítanie 🙂 .

Prečo začať jesť brokolicu?

Listová a kapustová zelenina patrí k silným protirakovinovým  komponentom. Brokolica pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva, pľúc  a rakovine prsníkov. Tiež minimalizuje riziko vzniku šedého zákalu. Harvardskí vedci zaradili brokolicu k potravinám, ktoré chránia človeka proti mŕtvici. Bojuje proti vírusom rôznych typov a znižuje riziko tvorby vredov. Konzumácia brokolice slúži aj ako prevencia proti vzniku osteoporózy. Brokolica pomáha predchádzať chudokrvnosti a srdcovým chorobám, prispieva k tvorbe červených krviniek a udržuje krvný tlak pod kontrolou. Vitamín A zabezpečí zdravú kožu a oči. Brokolica tiež bojuje proti Alzheimerovej chorobe a spomaľuje účinky starnutia. Jej konzumácia zabezpečuje aj pomalšie starnutie pleti, a tak omladzuje celý organizmus.

Čas prípravy: cca 25 minút

Počet porcií: 4 až 5

Čo budeme potrebovať?

  • 1 nakrájanú cibuľu
  • 2 ošúpané a nakrájané mrkvy (na kolieska)
  • 3 strúčiky nakrájaného cesnaku
  • 1 veľká hlavička čerstvej brokolice rozdelenej na ružičky
  • 4 šálky vriacej vody
  • 1 bobkový list
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • himalájsku soľ
  • 2 lyžice kvalitného masla

Ako budeme postupovať?

  1. Vo veľkom hrnci na strednom plameni roztopíme maslo. Pridáme cibuľu, mrkvu, soľ a za občasného miešania povaríme cca 5 minút, kým cibuľa nezmäkne (nesme zhnednúť). Pridáme cesnak a za stáleho miešania varíme ešte minútu.
  2. Do hrnca pridáme vriacu vodu, brokolicu, bobkový list a korenie. Privedieme do varu, potom stíšime plameň na minimum. Zakryté varíme asi 20 minút, kým brokolica a mrkva nezmäkne.
  3. Vyberieme bobkový list a vypneme sporák. Ak máme ponorný mixér, priamo v hrnci polievku nahladko vymixujeme alebo ju necháme vychladnúť, potom prejeme do mixéra a spracujeme v ňom.
  4. Ochutnáme, podľa potreby dokoreníme a dosolíme a môžeme podávať.

Tip: Brokolicová polievka sa krásne snúbi aj s mäkkým syrom chérve (kozím syrom) a opekaným kúskom celozrnnej bagety.

Prajem ti dobrú chuť!

Zdroj: http://www.vitalne.sk/2011/02/mladost-a-zdravie-vdaka-brokolici/#ixzz4kST7SmKf

CATEGORY: Bezmäsité jedlá, Polievky, Recepty

Alžbeta Jánošíková

Ďalšie tipy na zdravé recepty:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *