Inšpiruj sa Adamom, ktorý pečie fantastické zdravé koláče a venuje sa fitness. Plus recept na cheesecake!
Adam Beňko je motiváciou pre všetkých mladých ľudí, ktorí sa vydali na cestu zdravého životného štýlu. Jeho fantastické recepty sú dôkazom toho, že žiť zdravo a chutne sa naozaj dá! Práve preto ti ponúkam s ním rozhovor, ktorý ťa motivuje k lepším výsledkom nielen v kuchyni 😉 . Prajem príjemné čítanie.

Kedy sa v tebe prebudila vášeň pre varenie a pečenie? Bolo to, keď si pomáhal mame či starej mame v kuchyni alebo si ju objavil sám?

Túto vášeň som objavil sám. Neviem, kedy presne to bolo, ale povedal by som, že spolu s tým ako som sa začal zaujímať o fitness a stravovanie. Pretože som mal na stravu čoraz vyššie a vyššie nároky, začal som si variť sám. V každej veci, čo pravidelne robím sa snažím neustále zlepšovať, takže po šiestich rokoch som sa dopracoval do bodu, kde varenie a fotenie jedla beriem ako umenie a aktivitu, ktorú si vždy užívam.

Pamätáš si na tvoj prvý „kulinársky“ pokus? Ak áno, čo sa ti podarilo pripraviť?

Svoj prvý pokus si pravdu povediac nepamätám. Zo začiatku som pripravoval najmä lievance a ovsenú kašu. Práve lievance sa snažím neustále zlepšovať a pripravovať ich čo najviac chutné a fotogenické. Pričom sa snažím držať kalórie na minime a bielkoviny čo najvyššie.

Postupom času si sa zdokonalil v príprave rôznych pokrmov. Odkiaľ berieš inšpiráciu na stále nové a lepšie recepty? Kto je tvojím vzorom?

Za tie roky čo sa venujem fitness, neustále čítam a sledujem nové recepty na webových stránkach alebo na youtube. Po takom dlhom čase si už človek začne vymýšľať recepty sám. Instragram hodnotím ako miesto pre najväčšiu inšpiráciu, kde momentálne čerpám viacero nápadov od ľudí, ktorých sledujem.

Podľa môjho názoru je práve Instagram najlepšia platforma na zdieľanie lásky k jedlu.

Ak by som mal spomenúť jediného človeka, čo ma naozaj inšpiroval, bol by ním Michael Kory. Tento známy fitness youtuber sa preslávil najmä vďaka svojim receptom, kde sa snažil dosiahnuť vysoký podiel bielkovín a nízky obsah kalórií.

fitness Adam Benko rozhovor pre fit way

Tvoj Instagram sa začal zaplňovať zdravými a fantasticky vyzerajúcimi jedlami, ktoré si očividne všimla aj firma Walden Farms, však?

V skutočnosti som oslovil firmu Walden Farms sám. Hľadal som možnosť ako získať sponzora a Walden Farms sa mi zdal ako výborný partner. Kontaktoval som ich a vysvetlil im, prečo si myslím, že práve ja by som mal propagovať ich produkty a spolupracovať s nimi. Ich produkty mám veľmi rád, takže ich propagácia mi nerobí problém. Dúfam, že podobné vzťahy nadviažem aj s inými firmami, hlavne so značkou oblečenia. To by sa mi veľmi páčilo 🙂 .

Už v 22 rokoch pôsobíš ako ambasádor firmy Walden Farms, ktorých prezentuješ nielen fit receptami, ale aj skvelou postavou. Ako dlho sa už venuješ cvičeniu?

Cvičeniu sa venujem od základnej školy. Najprv som trénoval 2 roky futbal, potom som začal plávať. Po 2 rokoch som vymenil futbal za vodné pólo, kde som strávil 7 rokov.

Neobišlo sa to bez tvrdých tréningoch, ktoré sme mávali aj 5 krát a viac do týždňa.

Posilňovať som začal až v prvom ročníku na strednej škole. Táto forma cvičenia ma hneď zaujala. Prišiel som na to, že sa mi práve fitness zapáčilo omnoho viac ako čokoľvek iné. Cvičím teda už niečo vyše 6 rokov a neplánujem s tým nikdy prestať.

fitness Adam Benko rozhovor pre fit way

Prezradíš nám, ako to vlastne robíš, že si dokážeš udržať takú vyšportovanú postavu a zároveň si pochutnávaš aj na fantastických pokrmoch? Neskrýva sa v tom nejaký háčik?

Veľa ľudí robí veľkú chybu, keď sa snažia za jednoduchými vecami nájsť triky a zložité postupy. Ak sa bavíme o percente tuku, ide iba o to, koľko kalórií vaše telo spáli. Nič viac, nič menej.

Pokiaľ chcete schudnúť, potrebujete spáliť viac ako prijmete. Pokiaľ chcete nabrať svalovú hmotu a silu, potrebujete prijať o niečo málo viac kalórií ako vaše telo spáli.

Posledných 5 mesiacov cvičím hlave pre silu a objem. Snažím sa jesť toľko kalórií, koľko moje telo spáli. Všetko jedlo si posledné 3 roky zapisujem do mobilnej aplikácie MyFitnessPal, ktorú odporúčam používať všetkým ľuďom, ktorí sa zaujímajú o svoju postavu. Vďaka nej viem, koľko kalórii som za deň prijal.

Počet kalórií koľko spálim za deň si jednoducho vypočítam každý deň pred večerou za pár sekúnd. Zoberiem si hodnotu kalórii, ktorú spáli môj bazálny metabolizmus (výpočet nájdete všade na internete), následne si vypočítam cez spravené kroky koľko kalórií som nimi spravil a nakoniec k tomu pripočítam silový tréning, ktorý mám priemerne zmeraný vďaka Smartwatch, ale táto hodnota sa dá ľahko odhadnúť aj bez nich, plus prípadné kardio.

Ako to vyzerá v praxi u mňa?

Bazálny metabolizmus = 2100 kcal (nemení sa), 10 000 krokov (merané na fitness náramku alebo smartfóne) = 600 kcal pri mojej výške a váhe a silový tréning cca 450 kcal. Vďaka tomu viem, koľko energie mám daný deň prijať.

Bielkoviny držím na úrovni 2 g na 1 kg telesnej hmotnosti, tuky okolo 90 g až 110 g a sacharidy na úrovni 350 g. Hodnoty sacharidov kolísajú vzhľadom na stravu, ktorú prijmem za deň. Do týchto kcal môžem vmestiť kopu donuts alebo pizzu, pričom bielkoviny sa snažím následne dohnať v diétnych jedlách. Samozrejme, kopa zeleniny a ovocia sú základ, spolu so zdravými tukmi.

fitness Adam Benko rozhovor pre fit way

Denne pridávaš na Instagram fotky jedál, ktoré vyzerajú oveľa lákavejšie a chutnejšie ako tradičné jedlá, ktoré nám väčšinou „predpíšu“ fitnes tréneri (napr. také kuracie s ryžou). Myslíš si, že človek, ktorý začal chudnúť si môže dovoliť takéto experimentovanie tiež?

 Každý človek si môže dovoliť experimentovať s jedlom. Potom sa sám poučí nielen z chýb, ale aj z pozitívnych výsledkov svojich „stravovacích“ experimentov.

Mať perfektnú postavu je beh na veľmi dlhú trať. Počas cesty treba skúšať nové veci a učiť sa. Treba mať snahu, rozmýšľať a pôjde to.

Čo by si odkázal ženám i mužom, ktorí sa rozhodli zmeniť svoj životný štýl, ale so zdravými jedlami nie sú ešte dobrí kamaráti. Predsa len vymeniť hranolčeky a cheeseburger za quinou s rybou a šalátom, je rozdiel 🙂 .

Povedal by som im, aby sa sústredili na obsah makro a mikronutrientov, spolu s kalorickou hodnotou potravín. V ďalšom rade, aby zo svojho jedálneho lístka vysadili všetky jedlá typu „fastfood“. Ako som vyššie spomenul, treba sa pozerať hlavne na kalorickú hodnotu jedla a dostať do tela určitý denný príjem zeleniny, ovocia, zdravých tukov a bielkovín. Ak máte tieto hodnoty splnené a máte voľné kalórie, môžete si dať v rámci kalórií prakticky čokoľvek. Tento typ stravovania sa nazýva IIFYM.

Popri tom všetkom aj študuješ molekulárnu biológiu. Aké sú tvoje ambície po doštudovaní vysokej školy? Chceš sa naďalej venovať receptom a cvičeniu alebo si vyberáš biológiu?

Fitness a vareniu sa budem venovať stále. Aspoň dúfam. Čas si na to budem chcieť nájsť vždy. Momentálne sa snažím doštudovať molekulárnu a bunečnú biológiu a spraviť bakalára. Môj pohľad na vedecký život sa výrazne zmenil za posledné 3 roky štúdia na vysokej škole. Odmalička som chcel byť vedcom, lenže po čase strávenom štúdiom a v laboratóriu vo výskume, som si uvedomil, že tento štýl života nie je to, čo hľadám.

V skratke je život vedca obeta pre spoločnosť.

Po dokončení bakalára mam v pláne ísť študovať informatiku a naďalej sa venovať fitness ako svojmu koníčku, z ktorého by sa mohol stať  jedného dňa aj zdroj môjho druhého finančného príjmu 🙂 .

Keby si mal teraz vybrať recept, ktorý by ťa prezentoval vo svete zdravého životného štýlu, ktorý by to bol? A prezradil by si nám aj postup prípravy?

Bol by to určite cheesecake. Obsahuje veľa bielkovín, je veľmi chutný a zasýti. Pritom jeho príprava nezaberie veľa času. Toto je môj univerzálny recept na cheesecake, ktorý často vymieňam o rôzne príchute a nové prísady (recept nižšie).

Môj univerzálny recept na cheesecake

Čo budeme potrebovať?

Na korpus:

  • 60 g mletých vločiek
  • 60 g mandľovej muky
  • 60 ml mlieka
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • trošku stévie
  • mletú škoricu

Na plnku:

  • 2x 500g jemného tvarohu
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 odmerku vanilkového proteinu
  • 3 vajcia z voľného chovu
  • stéviu
  • mletú škoricu
  • 1 práškový vanilkový puding
  • 1 lyžičku prášku do pečiva bez fosfátov

voliteľné: MyProtein flavour drops

Ako budeme postupovať?

  1. Vločky, mandľovú múku a stéviu zmiešame.
  2. Prilejeme mlieko, kokosový olej a vypracujeme cesto.
  3. Cesto vtlačíme do vymastenej formy alebo čistej silikónovej formy a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 10 minút.
  4. Zatiaľ si pripravíme plnku, zmiešaním tvarohu, vajíčok a vanilkového extraktu.
  5. Potom pridáme práškový puding a protein.
  6. Dosladíme a celú zmes poriadne premiešame.
  7. Plnku vylejeme na predpečený korpus a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov po dobu 45 minút.
  8. Pred podávaním necháme cheesecake vychladnúť v chladničke najmenej 3 hodiny, najlepšie však cez noc.
  9. Plnku vždy pred pečením ochutnáme a dosladím podľa chuti.

Tip na plnku:

Do plnky môžeme ešte pridať lyžicu arašidového masla alebo 1 ½ zrelého banána zamixovaného do cesta. V prípade ak chceme, aby bol cheesecake vlhký a mal banánovú príchuť 🙂 .

Tip na ozdobenie cheesecaku:

Hotový cheesecake polejme Waldenwarms sirupom. Ďalej si môžeme ochutiť biely jogurt alebo tvaroh sladidlom. Poriadne premiešame a navrch pridáme kúsky horkej čokolády alebo kúsky ovocia (napr. banány, jahody, čučoriedky).

Inšpiruj sa zdravými receptami od Adama Beňka aj na jeho Instagrame!

Za rozhovor a motivujúce odpovede ďakujem Adamovi Beňkovi. Pevne verím, že sa jeho tvorba stane pre vás veľkou inšpiráciou a nadobudnete odvahu zdravo experimentovať vo vašej kuchyni 🙂 . Ak by ste sa predsa len chceli o niečom s Adamom poradiť, nájdete ho na:

Instagrame: adam_benk0

FB:  Adam Beňko 

Zdroj fotiek: Instagram adam_benk0

CATEGORY: Fitnes dezerty, Recepty, Rozhovory, Všeobecné, Zdravie

Alžbeta Jánošíková

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *