Čo upiecť na Veľkú noc? Jednoznačne makový koláč s malinovo-tvarohovým krémom – úplne bez lepku!

O pár dní tu máme veľký sviatok – Veľkú noc. Moderné gazdiné čaká náročná skúška. Pripraviť zdravé jedlá, ktoré by chutili aj menej športovo zanieteným členom rodiny. Tento makový koláč s malinovo-tvarohovým krémom je ideálnou voľbou na veľkonočný stôl! Pripravila som zdravší variant v bezlepkovej verzií, nad ktorým vaši príbuzní neohrnú nos 🙂 . Prajem príjemné pečenie! 

Čo budeme potrebovať?

Na cesto:

  • 150 g bezlepkovej múky značky Promix Uni alebo špaldovej múky hladkej
  • 50 g mletého maku bez cukru
  • ½ balíčka prášku do pečiva bez fosfátov
  • 120 g trstinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru v BIO kvalitej
  • 4 vajcia z voľného chovu
  • 100 ml vlažnej vody
  • 100 ml oleja

Na krém:

  • 250 ml kyslej smotany
  • 250 g mascarpone
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 1 vanilkový cukor v BIO kvalite
  • 2 lyžice medu Manuka
  • 120 g čerstvých malín

Na vrch:

  • 3 kocky kvalitnej horkej čokolády
  • 1 hrsť čerstvých malín

Ako budeme postupovať?

Korpus:

  • Ručným mixérom vymiešame žĺtka s vanilkovým a trstinovým cukrom do penista.
  • Za stáleho miešania striedavo pridávame vodu a olej.
  • Po lyžiciach primiešavame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a makom.
  • Nakoniec zľahka vmiešame sneh zo štyroch bielkov.
  • Pečiem na 175 stupňov v teplovzdušnej rúre približne 25 minút.
  • Keď sa nám korpus upečenie, necháme ho chladnúť. Medzi tým si pripravíme krém.

Krém:

  • V hlbokej mise zmiešame všetky ingrediencie na krém. Odporúčam použiť ručný mixér na najnižšie otáčky. Tak sa krém lepšie vymieša.
  • Medzi tým ako nám korpus chladne, odporúčam krém dať na pár minút do chladničky.
  • Na vychladnutý korpus natrieme vrstvu malinového krému.
  • Posypeme nastrúhanou horkou čokoládou a ozdobíme čerstvými malinami.
  • Makový koláč s malinovo-tvarohovým krémom najlepší chutí až na druhý deň, ale pokojne ho môžeme servírovať aj hneď.

Tip: Do krému môžeme pridať aj nastrúhanú kôru z chemicky neošetreného citróna. Kombinácia citrónovej kôry, čerstvých malín a tvarohu bude famózna. Takýto makový koláč bude určite stáť za to 🙂 .

Nezabúdaj vložiť do prípravy koláču tú najdôležitejšiu ingredienciu – lásku. Prajem ti nádherné prežitie veľkonočných sviatkov v kruhu tých najbližších a najmilovanejších.

 Prečo používam med Manuka? Pretože má tú najlepšiu chuť, najviac pozitívnych účinkov na organizmus a preto lebo .. o ďalších benefitoch sa dočítaš na www.liekymanebavia.sk

manuka med

CATEGORY: Fitnes dezerty, Recepty

Alžbeta Jánošíková

Ďalšie sladké maškrty v zdravom šate:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *