Bezlepkový cuketový koláč s kakaom a sezónnym ovocím

Cuketa na sladko? Nad týmto spojením ohŕňaš nosom neprávom. Pripravila som pre teba senzačný bezlepkový recept na cuketový koláč s kakaom, vďaka ktorému sa presvedčíš, že cuketa je naozaj vhodná aj do koláčov. Keď si ešte uvedomíš, koľko má v sebe zdraviu prospešných látok pre naše telo, hneď ti bude chutiť o čosi viac 🙂 . Poďme spoločne zbúrať predsudky voči cukete a pustiť sa do prípravy.

Čas prípravy: cca 20 minút príprava + 25 minút pečenie

Počet porcií: 12 kusov

Čo budeme potrebovať?

  • 350 g nastrúhanej cukety (bez dužiny a semienok)
  • 350 g špaldovej alebo bezlepkovej múky
  • 5 lyžíc kvalitného holandského kakaa
  • ½ balíčka kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 150 g trstinového cukru
  • 150 ml oleja alebo rozpusteného kokosového oleja
  • 2 vajcia z voľného chovu
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 1 hrsť čerstvých a nakrájaných marhúľ
  • 1 hrsť čerstvých, vykôstkovaných a nakrájaných višní
  • kvalitné maslo na vymazanie formy
  • strúhaný kokos na vysypanie formy

Forma na pečenie: 22×33 cm

Ako budeme postupovať?

  1. Žĺtka s cukrom vymiešame do penista.
  2. Pridáme olej a nastrúhanú cuketu.
  3. Múku zmiešanú s kakaom, kypriacim práškom a mletou škoricou pridávame do cesta po lyžiciach a stále miešame.
  4. Tuhé a vyšľahané bielka zľahka vmiešame do cesta.
  5. Aby sme cesto trošku zriedili, na záver opatrne primiešame cca 100 ml vlažného(!) mlieka.
  6. Do vymastenej a vysypanej formy nalejeme cesto, poukladáme naň nakrájané ovocie.
  7. Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 165 stupňov po dobu 25 minút.

 

bezlepkový cuketový koláč s kakaom

cuketový koláč s kakaom bez lepku

Želám ti dobrú chuť a krásne vychutnávanie!

CATEGORY: Fitnes dezerty, Recepty

Alžbeta Jánošíková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Facebook