Bezlepkové zapekané palacinky s domácim vanilkovým pudingom pokryté nadýchaným snehom. Skvelé raňajky na víkend!

Raz za čas si treba dopriať aj poriadne raňajky, čo ty na to? Také, pri ktorých sa zíde celá rodina a začnú svoj deň spoločne. Také, ktoré sú pripravené z lásky a z tých najlepších surovín. Také, ktoré dodajú kopec energie na celé predpoludnie. Preto odporúčam tieto zapekané palacinky bez lepku podávať cez víkend, keď máme na prípravu a najmä na samotné vychutnávanie trochu viacej času. Jednoznačne stoja za tú námahu 🙂 .

Čo budeme potrebovať?

Na bezlepkové palacinky:

  • 300 ml mlieka
  • 200 g bezlepkovej múky značky Promix Uni (ak nie si celiatik, môžeš použiť špaldovú múku hladkú)
  • 2 vajcia z voľného chovu
  • 1 balíček vanilkového cukru v bio kvalite
  • kokosový olej

Na domáci puding:

  • 4 žĺtka z voľného chovu
  • 250 ml smotany na šľahanie 33%
  • 1/2 balíčka vanilkového cukru v bio kvalite
  • 50 g trstinového cukru (podľa chuti môžeš pridať viac alebo menej)

Na tvarohovú plnku:

  • 100 g jemného tvarohu
  • 150 g hrudkovitého tvarhou
  • 1 až 2 lyžice kvalitného medu napr. med Manuka

Na snehovú pokrývku:

  • 4 bielka z voľného chovu
  • 1 balíček vanilkového cukru v bio kvalite

Ako budeme postupovať?

Palacinky:

Najprv si zmiešame mlieko, múku a cukor. Potom do zmesi pridáme vajcia a poriadne premiešame. Vznikne nám mierne husté cesto. Ak sa nám zdá cesto príliš husté, prilejme mlieko. Lyžicu kokosového oleja necháme na panvici rozpáliť, potom nalejeme cca 1 žufanku cesta na panvicu. Opekáme z každej strany do zlatista. Z cesta by nám malo vyjsť 8 palaciniek.

Tvarohová plnka:

Všetky ingrediencie poriadne vareškou premiešame. Vznikne nám krémová tvarohová plnka, ktorou budeme natierať vychladnuté palacinky, ktoré potom zrolujeme a umiestnime do keramickej misy na zapekanie (nezabudneme ju poriadne vymazať kvalitným maslom).

Domáci vanilkový puding:

Smotanu vylejeme do väčšieho hrnca a necháme zovrieť. Medzi tým metličkou miešame žĺtka s cukrom, až kým táto zmes nezbledne. Polovicu uvarenej smotany vylejeme do žĺtkovej zmesi a poriadne premiešame. Potom túto zmes vylejeme opäť do hrnca. Za stáleho miešania by sme mali dosiahnuť mierne hustú konzistenciu pudingu. Takto pripravený puding nalejeme na palacinky nachádzajúce sa už v zapekacej mise a necháme piecť cca 15 až 20 minút na 180 stupňov v teplovzdušnej rúre.

Snehová pokrývka:

Zatiaľ kým sa nám zapekajú palacinky si pripravíme snehovú pokrývku. Bielka si vyšľaháme ručným mixérom nad parou. Keď už bude sneh takmer tuhý, pridáme cukor a opäť šľaháme. Potom palacinky v zapekacej mise vytiahneme a natrieme naň tuhý sneh, ktorý dáme ešte zapiecť na cca 8 až 10 minút.

Tip: Hotové zapekané palacinky s domácim pudingom plnené tvarohovou plnkou a pokryté vyšľahaným snehom chutia najlepšie hneď po upečení. Preto nezabúdajte ešte pred samotným podávaním zvolať k stolu celú rodinku!

Prajem ti dobrú chuť a krásny štart do nového dňa!

CATEGORY: Raňajky, Recepty

Alžbeta Jánošíková

Čo dobrého si uvariť na obed?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *